Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, özellikle yeni ofis açan ya da başka avukatların yanında sigortalı çalışan meslektaşlarının açlık ve yoksulluk sınırının altında kazandıklarını açıkladı.
AVUKAT SAYISI ÇOK FAZLA
Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, ülkenin ekonomik olarak geçtiği sıkıntılı süreçten özellikle mesleğe yeni atılmış avukatların da olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti. Avukatların ciddi anlamda zor günlerden geçtiğini ifade eden Geçilmez, “Özellikle yeni ofis açan arkadaşlarımız ya da başka avukatların yanında sigortalı çalışan meslektaşlarımız gerçekten açıklanan açlık ve yoksulluk sınırının altında kazanıyorlar. Hatta bazı arkadaşlarımız hiç kazanmıyor. Antalya’da iş olanağı artmıyor ama avukat sayısı artıyor. O yüzden de ciddi bir daralma var” dedi.
TRAJİKOMİK BİR DURUM DEĞİL Mİ?
Başkan Geçilmez, “Avukatlık mesleğini yapan insanların geçinememesi trajikomik bir durum değil mi?” şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Bu çok normal. Çünkü ben Antalya’ya 16-17 yıl önce geldim, sicilim 2 bin 189’du. Şuan biz sicilde 10 bine yaklaştık. Yani bir şehirde avukat sayısının bu kadar sürede 5 katına çıkması anormal bir durum. Hiç bir ekonomi bunu kaldıramaz. Buradaki bizim eleştirimiz; iktidarların kontrolsüz bir şekilde ülkenin her yerinde hukuk fakültesi açmaları. Bu kadar hukuk fakültesi açarsan, bu kadar mezun verirsen sonucu bu olur.”
Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, ülkenin ekonomik olarak geçtiği sıkıntılı süreçten özellikle mesleğe yeni atılmış avukatların da olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti. Avukatların ciddi anlamda zor günlerden geçtiğini ifade eden Geçilmez, “Özellikle yeni ofis açan arkadaşlarımız ya da başka avukatların yanında sigortalı çalışan meslektaşlarımız gerçekten açıklanan açlık ve yoksulluk sınırının altında kazanıyorlar. Hatta bazı arkadaşlarımız hiç kazanmıyor. Bir de bizim mesleğin şöyle bir dezavantajı var; bazı işlerde kazanmak için işin sonucunu beklemek gerekiyor. Özellikle icra işlerinde ne yazık ki böyle. O bekleme sürecinde de hiç bir şey kazanmamış oluyor. Dolayısıyla Antalya’da avukat sayımız 8 bini bulmuş durumda. Bu çok büyük bir rakam ve ciddi anlamda rekabet var. Bu durum her geçen gün avukatların aleyhine bir şekilde gelişiyor. İş olanağı artmıyor ama avukat sayısı artıyor. O yüzden de ciddi bir daralma var. Ayrıca adli yardım ve CMK ücretleri hem düşük hem de geç ödeniyor. O da avukatları zorluyor” dedi.
BEKLENTİLERİNİ SIRALADI
Avukatlar olarak iktidardan beklentileri olduğunun altını çizen, Başkan Geçilmez, şöyle konuştu: “Beklentimiz avukatlara yeni iş alanlarının sağlanması. Sürekli; arabuluculuk gibi, uzlaştırma gibi avukatların iş alanlarını daraltan düzenlemeler yapılıyor. Halbuki tam tersine yurt dışında olduğu gibi hukuk sigortası getirilse, parası olmayan insanlar da sigortaları aracılığıyla avukatla işlem yapma şansına ulaşabilse. Ya da mağduriyetlere sebep olan bazı hukuki işlemlerin avukatlar aracılığıyla yapılması gibi düzenlemeler hayata geçirilebilir. Şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu artırılabilir ve limitet şirketler buna dahil edilebilir. Bunların hepsi aynı zamanda hukuk sistemimizi de geliştirecektir.
O ZAMAN VERGİ DE ALMASINLAR!
“Biz buna sadece maddi açıdan da bakmıyoruz. Bu aynı zamanda hukukun her alanda daha yaygın ve mağduriyete sebep olmayacak şekilde kullanılması da sağlayacaktır. Mesleğe yeni başlayan avukatların ilk 5 yılındaki aidatlarını iktidar iptal etti. Bu alınan kararı biz doğru bulmuyoruz. Biz zaten avukatların ilk 5 yılından yarı aidat alıyorduk. Maden avukatlarımızı bu kadar çok düşünüyorlar, avukatların ilk 5 yılından vergi almasınlar. SGK primi almasınlar ya da çok düşük faizli kredi versinler. Biz bunu bekliyoruz.”
TRAJİKOMİK BİR DURUM DEĞİL Mİ?
Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, “Avukatlık mesleğini yapan insanların geçinememesi trajikomik bir durum değil mi?” şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Bu çok normal. Çünkü ben Antalya’ya 16-17 yıl önce geldim, sicilim 2 bin 189’du. Şuan biz sicilde 10 bine yaklaştık. Yani bir şehirde avukat sayısının bu kadar sürede 5 katına çıkması anormal bir durum. Hiç bir ekonomi bunu kaldıramaz. Buradaki bizim eleştirimiz; iktidarların kontrolsüz bir şekilde ülkenin her yerinde hukuk fakültesi açmaları. Bu kadar hukuk fakültesi açarsan, bu kadar mezun verirsen, bu kadar sayıya ulaşırsa bir meslek grubundaki sayı öyle olur. Bu diş hekimliği mesleği içinde aynı. Her yere diş hekimliği açarsan orada da aynı sıkıntı yaşanır. O kentteki diş hekimleri de geçinemez, bu çok basit bir matematik.”
Kubilay ELDEMİRCİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.