ATB Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Civan, dünyada söz sahibi olduğumuz kekikte PA sorununa dikkat çekerek, yabancı tohum sorununun tarlada çözülmesi gerektiğini söyledi.
UYARIDA BULUNDU
Dünya’da yüzde 70’ni kontrol ettiğimiz, Amerika ve Avrupa’da ciddi bir pazara sahip olan kekikte, PA (yabancı tohum) sorunu çözüm bekliyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Civan, sorunların tarlada çözülmesi gerektiğini vurguladı. Civan, “Sorun çözülmezse ihracat pazarını kaybederiz” diyerek uyarıda bulundu.
GERİ ALMAK ZOR OLUR
Civan, Türkiye’nin ‘Tıbbı Aromatik Bitkiler’ ihracatında 200 milyon doları geçtiğini ve bu pazarın kaybedilmemesi gerektiğini belirterek “Tıbbi aromatik bitkilerde kekik çok önemli bir ürün. Pazarımızı kaybetmememiz lazım. Biz bu ürünü bu standartta yetiştiremezsek mutlaka yeni üreticiler çıkar. Sonrada kaybettiğimiz pazarları geri almak için uğraşırız” dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Ergin Civan, özellikle kekik ihracatında yaşanan PA sorunu çözülmezse Avrupa ve Amerika pazarının sıkıntıya gireceğini belirtti. Civan, Avrupa ve Amerika’daki tıbbi aromatik bitkiler alanındaki pazarda, yabancı tohum olarak bilinen PA, yani zehirli otlar için standart getirdiğini bu standardı yakalayamazsak, yüzde 70’ini kontrol ettiğimiz ihracat pazarını kaybedileceğine dikkat çekti.
KEKİKTE ‘PA’ STANDARDI
Hakkı Ergin Civan kekikte Pa sorunu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Kekik’te dünya pazarının yüzde 70’ini kontrol ediyoruz. Türkiye dünyanın en büyük kekik üreticisi, aynı zamanda da en büyük kekik ihracatçısıyız. Kekiği genellikle Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz ülkelerin kendilerine göre belirlediği standartları var. Son birkaç yılda Avrupa’da PA tohumu diye tabir edilen doğada yetişen yabancı otlardan bitkilerin tohumlarından bazılarının zehirli olduğu tespit edildi. Avrupa Birliği buna bir standart getirdi. Bu standardı karşılayabilmek için kekik yetiştiriciliğinde, tarlada yabancı otla ciddi mücadeleye gidilmesi gerekiyor. Maalesef bu sene üretilen kekiklerin büyük bir kısmında PA tohumu problemi var. Bu sadece kekik için değil, adayçayı içinde geçerli, kimyon içinde geçerli, anason içinde geçerli, hepsi içinde geçerli, sadece kekiğe gelen standart değil. bu standart, tıbbı aromatik bitkiler çoğu için geçerli” dedi.
ÜRÜN BULMAKTA ZORLANIYORIZ
İhracatçıların bu standardı sağlayan kekik bulmakta zorlandığını kaydeden Civan, “Bundan dolayı hem ihracatçılar ürün bulmakta zorlanıyor. Hem de üreticide malını satmakta zorlanıyor. Bu konuda Tarım Bakanlığı nezdinde, hem de ihracatçılar birliği nezdine, hem üniversiteler bu konuda çalışmalar yapıyor. Denizli Tarım İl Müdürlüğü örnek olsun diye 300 üreticiye bu yabancı ot mücadelesinin ‘nasıl yapılacağı?’ konusunda çalışma başlattı. Ege İhracatçılar Birliği de destek olacak” diye anlattı.
PAZARI KAYBETMEMEK LAZIM
Ergin Civan “Bu sorunu mutlaka ürün tarlada iken çözülmek zorunda” olduğuna vurgu yaparak yabani otların tohumları karıştığı zaman, hasat ettikten sonra ayrılamadığını belirtti. Civan, “Bunu herhangi bir teknoloji ile ayrılma şansı yok. Onun içinde bu mücadelenin tarlada yapılması gerekiyor. Ürünün değerini bulması, ihracatında problem yaşanmaması için bu çok önemli. Türkiye’nin tıbbı aromatik bitkiler ihracatı 200 milyon doları geçti. Bu tıbbi aromatik bitkilerde Kekik çok önemli bir üründür. Pazarımızı kaybetmememiz lazım. Biz bu ürünü bu standartlara getirmezsek, mutlaka yeni üreticiler çıkar ondan sonra da kaybettiğimiz pazarları geri almakta zorlanırız” diye konuştu.
“MANUEL TEMİZLEME VE EĞİTİM”
Yabani otlarla mücadelede teknolojinin henüz bir çözüm gelişmediğini ifade eden Ergin, bu otla mücadelenin manuel olarak yapılabileceğini söyleyerek “Yabani otların toplanması gerekiyor, çapa yapılması gerekiyor. Daha sonra toplanan yabancı otların imha edilmesi gerekiyor. Tarlada bırakılmaması geriyor. Üreticin hasat öncesi Mart, Haziran Temmuz arasında mutlaka, sürekli yetişen yabancı otları toplaması lazım, başka bir yolu yok. Bununla ilgili bir kalıntı bırakmayacak yabani otlar için ilaç çalışmalar var ama şu anda benim bildiğim kadarıyla lisanslandırılan bir ilaç yok. Bunun manuel olarak temizlenmesi lazım” diye anlattı.
ÜRETİCİ DE İHRACATÇI DA KAYBEDER
Doğadan toplanan kekikte PA problemi olmadığına değinen Ergin Civan, son olarak şunları kaydetti: “Türkiye’de şu anda yetiştirilen toplam kekiğin içinde, doğadan toplanan kekiğin oranı yüzde 10’larda. Mühim olan mutlak suretle ziraati yapılan, tarlada yetişen ürünleri bu yabancı ot mücadelesinin yapılması lazım. Yoksa yeterince ürün bulamayız. Hem üretici kaybeder hemde ülke ihracat pazarını kaybeder”
ÖZEL HABER – MÜHÜBE TAŞKIN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.