Akdeniz Üniversitesi’nde ‘kişiye özel kadro iddiaları’ bitmek bilmiyor.Bazı öğretim elemanları geçtiğimiz gün basına yansıyan iddialarhakkında ‘doğru bilinen yanlışları’ ve daha fazlasını anlattı.
900 kişi kadro bekliyor
Öğretim elemanı, bu kadro işlerini rektör yardımcısı Murat Turhan tarafından organize edildiğini ileri sürerek, 900 kişi kadro almaya hak kazandığı halde bilinçli olarak yeni kriterlerin devreye girmesinin bekletildiğini ileri sürdü. Yeni kriterler devreye girdiğinde kadro bekleyen 900 kişinin saf dışı kalacağı söylenenler arasında yer alıyor. Öğretim elemanı, 900 kişi kadro beklerken bu sürede sadece kendilerine yakın olan 19 kişiyi, kişiye özel kadro ilanı açarak kadroya aldılar” diye iddia etti.
Bakıcı değil “Özel öğretmen”
Basında konu edilen Rektörün çocuklarının bakıcısına kadro vermesi konusunda adı geçen Sevinç Turkut’un ‘bakıcı değil’, Rektörün çocuklarına ‘özel ders veren bir sınıf öğretmeni’ olduğu ve yüksek lisansını bitirmesine 6 ay varken kadro verilebilmesi için bir ayda tezinin tamamlatılıp mezun edildiği, hemen sonra Meslek Yüksek Okulunda kadro aldığı ileri sürüldü.Öğretim elemanı, “Yüksek lisansta matematik alanında çalıştı sadece. Bu çalışma eğitim fakültesinde ders vermek için yeterli bir kriter değil” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi’nde kriterleri sağlamalarına rağmen onlarca öğretim elemanı kadro beklerken, rektörlük yönetiminin kişiye özel kadro ilanı açtığı iddiaları basına yansımıştı.
Bizim de yaptığımız haber üzerine gazetemize ulaşan öğretim elemanları, kadro sorunları hakkında çeşitli iddialarda bulundular. Gazetemize bilgi veren Akdeniz Üniversitesi’nden bir öğretim elemanı; Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve kadro düzenlemelerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Murat Turhan’ın kendilerine yakın isimleri yeni çıkaracakları kriterlere takılmadan kadroya aldıklarını iddia etti.
Basında da konu edilen Rektörün çocuklarının bakıcısına kadro vermesi konusunda adı geçen Sevinç Turkut’un bakıcı değil, Rektörün çocuklarına özel ders veren bir sınıf öğretmeni olduğu ve yüksek lisansını bitirmesine 6 ay varken kadro verilebilmesi için bir ayda tezinin tamamlatılıp mezun edildiği, hemen sonra Meslek Yüksek Okulunda kadro aldığı ileri sürüldü.
“YETKİN OLMAMASINA RAĞMEN DERS VERDİRİLİYOR”
Turkut’un eğitim fakültesinde yeterliliği olmadığı halde ‘matemetik dersi’ vermesine de tepki gösteren öğretim elemanları, Eğitim Fakültesinde birinin ders verebilmesi için doktora yapmış olması gerektiğini vurguladı. Öğretim elemanı Turkut’un eğitim süreci ile ilgili bilgi vererek, “Lisans eğitimini sınıf öğretmenliği bölümünde yaptı. Yüksek lisansta matematik alanında çalıştı sadece. Bu çalışma eğitim fakültesinde ders vermek için yeterli bir kriter değil. Bu alanda çalışmış doçent ve profesörler olmasına rağmen Turkut sadece yüksek lisans mezunu olarak MYO’dan görevlendirme ile eğitim fakültesinde matematik dersi veriyor” dedi.
TURKUT’UN JÜRİSİNDEKİ İKİ İSİM “ÖDÜLLENDİRİLMİŞ”
Turkut’un öğretim görevlisi alım jürisinde bulunan iki ismin alım sınavının hemen ardından “ödüllendirilerek” bölüm başkanı ve bölüm başkan yardımcısı olarak görevlendirildiği diğer iddialar arasında yer alıyor. Ayrıca yine idari personelin de Turkut ile ilgili olarak, “İsteklerinden bıktık. İstekleri bitmiyordu” gibi sözlerle rektöre yakınlığını kullandığı söyleniyor. Hatta, rektöre yakınlığı nedeniyle emir kipiyle isteklerde bulunduğu ancak çıkan haberlerden sonra idari personelin “artık bir şeyleri rica ederek istiyor” dedikleri de diğer iddialar arasında yer alıyor.
900 kişi kadro bekliyor
Öğretim elemanı, bu kadro işlerini bir rektör yardımcısı tarafından organize edildiğini ileri sürerek, Öğretim elemanları, kadro almaya hak kazandıkları halde bilinçli olarak yeni kriterlerin devreye girmesinin bekletildiğini ileri sürdü. Yeni kriterler devreye girdiğinde kadro bekleyen 900 kişinin saf dışı kalacağı söylenenler arasında yer alıyor. Öğretim elemanları, “Üniversite de 900 kişi kadro beklerken bu sürede sadece kendilerine yakın olan 19 kişiyi, kişiye özel kadro ilanı açarak kadroya aldılar” diye iddia etti.
ÇOK SAYIDA KİŞİ KADRO DIŞI KALACAK
Öğretim elemanı, ‘Daha iyi bir üniversite olmak için yeni kriterler getiriyoruz, bekleyin’ diyerek kriterlerin yükseltildiğini, bütün kriterleri sağlayan onlarca kişinin yıllardır kadroya alınmadığını söyledi. Hatta 1 Eylül’de yeni kriterler devreye girmeden hemen birkaç gün öncesinde kendilerine yakın 19 kişinin kadroya alındığına dikkat çeken Öğretim elemanı, “Kişiye özel kadro ilanları çıkarılarak kadro dağıtılıyor ve asıl hak edenler mağdur ediliyor” dedi. Yeni kriterlerin de ocak ayında devreye gireceği ‘yeni ve zorlaştırılan’ kriterler nedeniyle birçok öğretim elemanının kadro dışı kalacağı iddia ediliyor.
SPESİFİK İLANLARLA ALIMLAR
Öğretim elemanı, Eğitim Fakültesinde Türkçe Öğretmenliğinde birkaç öğretim elemanı profesör ve doçentlik kadrosu beklerken bir araştırma görevlisine özel bir doçentlik kadrosu çıkarıldığını söyledi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde habere konu olan ve Akdeniz Üniversitesi’ne yatırımlar yaptığı bilinen ADOPEN şirketin üst düzey bir yöneticisinin eşi Miray Dağyar’a da bu yıl özel doçentlik kadrosu ilanı açıldığını, yönetici yapabilecekleri profesörler varken dekan yardımcısı yapıldığı ifade edildi. Hemen sonrasında da Dağyar’a “Öğretmen öz yeterliliği, öğretmen coşkusu, öğretme yaklaşımları ve program değerlendirme konularında bilimsel çalışmalar yapmak” ifadeleriyle spesifik bir ilan açılıp özel kadro verildiği iddia ediliyor. Öğretim Elemanı, “Ne tesadüftür ki Miray Dağdar’ın ‘Öğretmen adaylarının öğrenme yaklaşımlarının ve öğretme-öğrenme anlayışlarının’ incelenmesi hakkında çalışması bulunuyor” dedi.Öğretim elemanı, “ADOPEN firması çıkan haberlerden sonra Eğitim Fakültesinin hocaların girdiği kantinin yanında ortadan bir giriş var. Giriş kat ve yukarı katta herhangi bir amaca hizmet etmeyen bölmeler yaptılar” diye konuştu.
İDDİALARI DOĞRULAR NİTELİKTE AÇIKLAMA
Bir dönem AK Parti Milletvekiline danışmanlık yapan Ramazan Gök’ün spesifik ilan ile kadroya alındığı iddiası üzerine Bir basın yayın kuruluşuna verdiği demeçte, “Doçentlik ve profesörlükte, üniversitenin kendi hocası girebilmesi için herkesin kendi çalışmaları yazılır. Bir tek ben değil, bin isim verebilirim. Yükselmelerde bunu bütün üniversiteler yapar. 20 Ağustos’ta çıkan ilanlara bakılırsa hepsinde karşısında açıklama yazar, kişinin yaptığı çalışmalardan bir kısım alınmıştır. Bu bana özel bir şey değil. ResmiGazete’de yayımlandığı için tüm Türkiye’de görülüyor bu, Rektörlük de yıllardır görev yapan hocalarının yükselmesine devam edebilmesi için mecburen şartlar yazıyor. Bütün Türkiye’de bu aynıdır. Tüm Türkiye’de kişiye özel ilanlar var” diyerek iddiaları doğrular şekilde konuştuğu kaydediliyor.
Özel Haber: MÜHÜBE TAŞKIN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.